Πετώντας στον χειμώνα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ DRONE

Η πτήση με drones κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να είναι μια εξαιρετικά προκλητική εμπειρία. Μπορεί να δοκιμάσει τους καλύτερους πιλότους και είναι σημαντικό να ακολουθείτε απλές οδηγίες.

Αυτός ο οδηγός επιβίωσης για drone σκοπεύει να σας μεταφέρει στα βασικά σημεία για να διασφαλίσει ότι θα έχετε μια ασφαλή πτήση και θα λάβετε τις πληροφορίες και δεδομένα που χρειάζεστε.

Θα σας μεταφέρουμε επίσης στις συστάσεις μας για drone για πτήση κατά τους ψυχρότερους μήνες που έρχονται.

Φροντίδα και συντήρηση μπαταρίας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε όταν πετάτε το drone σας το χειμώνα είναι η διαχείριση της μπαταρίας. Οι κρύες θερμοκρασίες μειώνουν την ποσότητα της χημικής δραστηριότητας στις μπαταρίες πολυμερών λιθίου (LiPo). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μπαταρία να γίνει ασταθής και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το drone σας να πέσει από τον ουρανό με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να παρακολουθείτε την υγεία της μπαταρίας και να ελέγχετε ότι οι μπαταρίες σας λειτουργούν κανονικά πριν από την απογείωση. Το να ελέγχετε ότι η μπαταρία σας έχει επαρκή φόρτιση είναι κάτι που πρέπει να κάνετε ως μέρος των ελέγχων πριν από την πτήση.

Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν από τη χρήση. Ενώ μπορεί να είναι ωφέλιμο να αποθηκεύετε τις μπαταρίες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσετε να φορτίσετε μια μπαταρία στους 0ºC ή κάτω. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά, επομένως περιμένετε πάντα έως ότου οι μπαταρίες φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις φορτίσετε.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τις δυσλειτουργίες των μπαταριών κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα drone όπως το Mavic 2 Enterprise που διαθέτει αυτοθερμαινόμενες μπαταρίες. Οι σειρές Inspire 2 και Matrice 200 χρησιμοποιούν επίσης τις μπαταρίες TB50 & TB55, οι οποίες θερμαίνονται μόνες τους. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη χρήσης ξεχωριστών θερμαντικών μπαταριών ή αναμονής για να φτάσουν οι μπαταρίες σε θερμοκρασία δωματίου πριν από τη χρήση.

Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό επιβίωσης με drone για να διατηρήσετε την υγεία της μπαταρίας και να έχετε μια ασφαλή πτήση:

 • Ελέγξτε ότι οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες πριν από την πτήση
 • Βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες έχουν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου (20ºC) ή περισσότερο πριν από τη χρήση. Τα περισσότερα drones σάς επιτρέπουν να ελέγχετε τη θερμοκρασία της μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό θερμαντήρα μπαταρίας ή drone εξοπλισμένο με αυτοθερμαινόμενες μπαταρίες.
 • Όταν πετάτε σε μια κρύα μέρα, αφήστε το drone να αιωρείται για λίγα λεπτά για να αφήσετε τις μπαταρίες να εγκλιματιστούν.
  Εφαρμόστε ελαφριά πίεση στα stick ελέγχου. Οι επιθετικές και απότομες κινήσεις ελέγχου που αναγκάζουν το drone να αυξήσει ξαφνικά την ισχύ μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικές πτώσεις τάσης, επομένως προσπαθήστε να διατηρήσετε τις εισόδους ελέγχου σας γραμμικές και ομαλές.
 • Μην ξεχνάτε, οι μπαταρίες αποφορτίζονται πιο γρήγορα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επομένως, προσέχετε την κατάσταση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ελέγξτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι έτοιμος

Δεν είναι όλα τα drones κατάλληλα για χειμερινές πτήσεις. Αν και αυτό δεν σας εμποδίζει να πετάτε σε πιο κρύο καιρό, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Στην ιδανική περίπτωση, το drone σας θα πρέπει να είναι ικανό να χειρίζεται χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει πολλαπλά πλεονάζοντα συστήματα για να διασφαλίζεται η ασφαλής χειμερινή πτήση υπό όλες τις συνθήκες.

Ένα drone όπως το Matrice 210 της DJI, είναι τέλειο για χειμερινές πτήσεις λόγω της υψηλής διαβάθμισης προστασίας εισόδου (IP). Τουλάχιστον, αυτό θα σας επιτρέψει να προσγειώσετε το drone με ασφάλεια σε περίπτωση που σας διακόψει μια ξαφνική βροχή. Τα πολλαπλά πλεονάζοντα συστήματα του M210 διασφαλίζουν επίσης τη συνεχή λειτουργία σε περίπτωση ενός μόνο σημείου αστοχίας.

Εάν η εργασία σας περιλαμβάνει πολλές ώρες έξω στην ύπαιθρο  κατά τους χειμερινούς μήνες, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά εάν ο εξοπλισμός σας είναι κατάλληλος για την  δουλειά. Τέτοιες εργασίες περιλαμβάνουν: χαρτογράφηση γεωργικών πεδίων, τοπογραφία και χαρτογράφηση, πρόοδος κατασκευής και επιθεώρηση υποδομής

Τουλάχιστον, το drone σας θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

 • Θα πρέπει να έχει βαθμολογία IP τουλάχιστον IP43. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι μπορείτε να προσγειώσετε το drone με ασφάλεια εάν ο καιρός αλλάξει γρήγορα.
 • Το drone σας θα πρέπει να διαθέτει πολλαπλά πλεονάζοντα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών και μονάδων ελέγχου πτήσης (FCU). Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ενός μόνο σημείου αστοχίας που προκαλεί τη συντριβή του drone.
 • Το drone σας θα πρέπει να διαθέτει φωτισμό LED υψηλής ορατότητας ή φάρο. Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε εύκολα το drone σας σε κακές καιρικές συνθήκες ή όταν το φως ημέρας μειώνεται.

Παρακολουθήστε τα δελτία καιρού

Όταν πετάτε ένα drone τους χειμερινούς μήνες, είναι καλή πρακτική να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού πριν την απογείωση. Σε διάφορες περιοχές, ο καιρός μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ιδιαίτερα σε υψηλότερα εδάφη. Επομένως, μην παρασυρθείτε και βεβαιωθείτε ότι δεν προβλέπεται ομίχλη, ισχυροί άνεμοι, έντονες βροχές ή χιονοπτώσεις.

Μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό χρησιμοποιώντας μια δωρεάν εφαρμογή όπως το UAV Forecast που παρέχει ακριβείς καιρικές προβλέψεις έως και 24 ώρες μπροστά. Η εφαρμογή παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με ορατούς δορυφόρους GPS και ακόμη και ηλιακές εκλάμψεις που βοηθούν το drone σας να πετά με ασφάλεια όλες τις εποχές του χρόνου.

Μην ξεχνάτε ότι το φως εξασθενεί γρήγορα κατά τους χειμερινούς μήνες. Να ελέγχετε πάντα τις ώρες του ηλιοβασιλέματος και να προγραμματίζετε την ημέρα σας έτσι ώστε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν βραδιάσει.

 

Διατηρήστε το drone σας να πετά με ασφάλεια πετώντας μόνο εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Μην πετάτε εάν προβλέπεται χιόνι, χαλάζι, ισχυροί άνεμοι, βροχή ή ομίχλη.
 • Μην πετάτε σε θερμοκρασίες κάτω από 0ºC.
 • Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία. Σταματήστε να πετάτε εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0ºC.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ισχυρό σήμα GPS και αποφύγετε να πετάτε σε λειτουργία ATTI κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι ξαφνικές ριπές ανέμου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακόμα και στους πιο έμπειρους πιλότους.

Είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Πολλοί άπειροι πιλότοι drone δεν συνηθίζουν να εργάζονται έξω. Ο κρύος καιρός μπορεί να βλάψει την επιδεξιότητα των χεριών, ενώ μειώνει την ευαισθησία στην αφή και την απόδοση παρακολούθησης. Αυτό αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο περιστατικού, καθώς και υπερθερμίας.

Βεβαιωθείτε ότι είστε εξοπλισμένοι για να περάσετε πολλές μέρες έξω. Τουλάχιστον, θα πρέπει να έχετε ένα ζεστό παλτό, καπέλο και γάντια. Εάν εκτελείτε γεωργικές ή κατασκευαστικές εργασίες θα πρέπει να έχετε και ένα καλό ζευγάρι μπότες ασφαλείας.

 

Βεβαιωθείτε ότι φοράτε τα ακόλουθα κομμάτια εξοπλισμού ασφαλείας για την ασφαλή χειμερινή πτήση με drone:

 • Να φοράτε πάντα γάντια. Το να πετάς ένα drone με κρύα χέρια μπορεί να είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου.
 • Ντυθείτε ζεστά. Η έκθεση στο κρύο μπορεί να σας κουράσει. Ακόμη και μια ήπια πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να σας κάνει να νυστάζεστε.

Αποφύγετε το χιόνι

Ο χειμώνας είναι γεμάτος ατμοσφαιρική υγρασία με την τακτική εμφάνιση βροχής, ομίχλης και χιονιού – κανένα από τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τους κινητήρες ή τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του drone σας. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε την υγρασία στον φακό και στην οθόνη του τηλεφώνου/tablet σας.

Μην πετάτε μέσα από την ομίχλη γιατί θα χάσετε την οπτική επαφή. Αν συναντήσετε βροχή ή χιόνι, προσγειωθείτε αμέσως. Προσέξτε πού απογειώνεστε και προσγειώνεστε, καθώς οι έλικες μπορούν να ρίξουν αρκετή ποσότητα χιονιού όταν βρίσκονται κοντά στο έδαφος.

Για να αποτρέψετε την πρόκληση ζημιάς από την υγρασία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ταπέτο προσγείωσης για να εμποδίσετε το drone σας να έρθει σε επαφή με το χιόνι και την υγρασία.

Ομοίως, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για παγοποίηση στους έλικες. Δεν χρειάζεται να είναι κάτω από τους 0 βαθμούς για να συμβεί.Η παγοποίηση  συμβαίνει λόγω ενός συνδυασμού χαμηλών θερμοκρασιών και υγρασίας στον αέρα.

Πετώντας σε σύννεφα ή ομίχλη, σε συνδυασμό με θερμοκρασίες κάτω των 5 βαθμών μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πάγου. Μπορεί να εμφανιστεί πάνω από 0 βαθμούς λόγω της υψηλής ταχύτητας της έλικας που μειώνει τη θερμοκρασία. Παρακολουθήστε το drone σας κατά τη διάρκεια της πτήσης και εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει παγωνιά, προσγειώστε αμέσως και στεγνώστε το αεροσκάφος σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το drone σας έχει σκουπιστεί καλά και στεγνώσει μόλις ολοκληρώσετε την πτήση.

Σχεδιάστε τη διαδρομή πτήσης σας

Η προετοιμασία είναι το κλειδί κάθε φορά που πετάτε με drone. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πετάτε το χειμώνα.

Πρώτα απ ‘όλα, σχεδιάστε την τοποθεσία της πτήσης σας πριν ταξιδέψετε στο κρύο με το drone σας. Δημιουργήστε μια λίστα φωτογραφιών ή βίντεο και μάθετε τι χρειάζεστε πριν από την απογείωση. Προσπαθήστε και αποφύγετε να πετάτε σε δύσκολες τοποθεσίες, όπως πάνω από το νερό, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσγειώσετε το σκάφος σας σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν η θερμοκρασία πέσει ή αρχίσει να βρέχει.

Συσκευάστε το αεροσκάφος και τις μπαταρίες σε μια μονωμένη θήκη, όταν είναι δυνατόν, για να διατηρήσετε τη θερμότητα μέσα. Κατά τη μεταφορά, κρατήστε τον εξοπλισμό στο πιο ζεστό διαθέσιμο μέρος. Όταν φτάσετε στην τοποθεσία σας, κρατήστε τις μπαταρίες σε τσέπες κοντά στο σώμα σας και όχι σε κρύα θήκη.

Κρατήστε το βάρος του αεροσκάφους σας στο ελάχιστο, αποφεύγοντας τυχόν προσθήκες που δεν χρειάζεστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξαντλήσετε τις μπαταρίες του αεροσκάφους στο κρύο.

Πριν από την πτήση σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τη λίστα ελέγχου πριν από την πτήση. Ελέγξτε προσεκτικά τις έλικες σας για τυχόν ζημιές καθώς ο κρύος καιρός θα τους ασκήσει επιπλέον πίεση. Εάν υπάρχει έστω και μικρή ζημιά, μην τα χρησιμοποιήσετε.

Εάν είστε προετοιμασμένοι για την πτήση σας, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε δύσκολες καταστάσεις και περιττές πιέσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η ασφαλής πτήση το χειμώνα είναι στην πραγματικότητα απλώς κοινή λογική.

Ακολουθώντας αυτόν τον απλό οδηγό επιβίωσης, θα πρέπει να μπορείτε να χειρίζεστε το drone σας με ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες. Τα βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε είναι, να ζεσταθείτε, να παρακολουθείτε τον καιρό, να παρακολουθείτε την απόδοση της μπαταρίας και να ελέγξετε τον εξοπλισμό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να συνεχίσετε να πετάτε με ασφάλεια, ανεξάρτητα από το τι σας φέρνει ο καιρός.

Καλές πτήσεις

Loading