Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου

Λόγω της πολυπλοκότητας κατασκευής, της έρευνας και ανάπτυξης και του κόστους παραγωγής για drones, ελεγκτές πτήσης, κινητήρες, αισθητήρες αποφυγής εμποδίων, κάμερες υψηλής ανάλυσης 4K, αυτά τα σκάφη μπορούν να έχουν μεγάλο εμπορικό κέρδος!
Πολλοί επιλέγουν να αγοράσουν καινούργιο drone, αλλά όταν γίνεται προσεκτικά, η αγορά μεταχειρισμένων drones μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα πραγματοποιώντας  το όνειρό σας ή το χόμπι σας ως αεροφωτογράφος / βιντεογράφος και χειριστής drone. Αρκετές λεπτομέρειες για τα παρακάτω μπορείτε να βρείτε και ΕΔΩ

Επίσης μην ξεχνάτε ότι η www.xlab.gr προσφέρει δωρεάν έλεγχο μεταχειρισμένου στα μέλη του Greek Mavic Club.

Λάβετε υπόψη ότι αυτός ο οδηγός δημιουργήθηκε για τη σειρά Mavic 2, αλλά αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να εφαρμοστούν σε άλλα drones τόσο εντός όσο και εκτός της οικογένειας προϊόντων DJI.

Όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο drone, ακολουθήστε την παρακάτω λίστα ελέγχου:

ΣTO ΕΔΑΦΟΣ

1 - Οπτική επιθεώρηση
Επιθεωρήστε το drone, τους κινητήρες, το σώμα, τους έλικες και τον τηλεχειρισμό για φυσικές γρατζουνιές, βαθουλώματα, ζημιές, σημάδια σύγκρουσης ή οποιαδήποτε άλλα σημάδια σοβαρής φθοράς!  Αναμένονται μικρές αισθητικές ατέλειες κατά την αγορά μεταχειρισμένου, αλλά δεν πρέπει να επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του σκάφους.
Επιθεωρήστε επίσης τον φακό της κάμερας του σκάφους για τυχόν γρατζουνιές, ζημιές ή ενδείξεις υγρασίας.

2 - Παρατηρήστε την εκκίνηση του gimbal.
Ενεργοποιήστε το drone. Κατά την εκκίνηση, το gimbal της κάμερας θα πρέπει να διατρέχει μια ακολουθία εκκίνησης που κινείται από τη μια γωνία στην άλλη. Αναμένεται μια ομαλή αυτοματοποιημένη κίνηση από τη μια πλευρά στην άλλη. Εάν η κίνηση φαίνεται ασταθής ή διακεκομμένη, σκεφτείτε ότι το gimbal μπορεί να είναι ελαττωματικό.

3 - Χειροκίνητη κίνηση Gimbal
Πριν από την απογείωση, ενώ το drone είναι ενεργοποιημένο, μετακινήστε τον τροχό ελέγχου του Gimbal για να διασφαλίσετε ότι το Gimbal αποκρίνεται και είναι ομαλό.
Σηκώστε το drone και μετακινείστε την ροδέλα αργά για να δείτε αν το gimbal ακολουθεί την κίνηση.

4 - Δοκιμή ρυθμίσεων φωτογραφίας + βίντεο
Πριν από την απογείωση, ενώ το drone είναι ενεργοποιημένο, αλλάξτε το διάφραγμα (αν υπάρχει), το φακό ζουμ (αν υπάρχει), το κλείστρο, το ISO, την ισορροπία λευκού και όλες τις άλλες τεχνικές ρυθμίσεις για να διασφαλίσετε την απόκριση.
Τραβήξτε μια δοκιμαστική φωτογραφία και ένα δοκιμαστικό βίντεο και ελέγξτε το παραγόμενο αρχείο για την ποιότητα εγγραφής.

5 - Ελέγξτε τον κύκλο φόρτισης της μπαταρίας
Η αγορά μεταχειρισμένων μπαταριών DJI Intelligent Flight μπορεί να είναι δύσκολη. Μετά από παρατεταμένη χρήση, αυτές οι μπαταρίες είναι γνωστό ότι φουσκώνουν και μπορούν ενδεχομένως να ξεκουμπώσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή ρεύματος και συντριβή. Όταν το drone είναι ενεργοποιημένο, μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση της μπαταρίας στο μενού της εφαρμογής και να δείτε πόσους κύκλους φόρτισης είχε η μπαταρία. Μια υγιής μπαταρία πολυμερούς λιθίου (LiPo) DJI έχει 4 στοιχεία που θα πρέπει να έχουν περίπου την ίδια φόρτιση τάσης (που απεικονίζεται από το πράσινο διάγραμμα 4 κουτιών).

6 - Βαθμονόμηση sticks
Χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο, ελέγξτε τα sticks και τις ροδέλες μέσα από την οθόνη ρύθμισης βαθμονόμησης για να βεβαιωθείτε ότι το χειριστήριο δεν έχει υποστεί ζημιά, ότι τα sticks ανταποκρίνονται και έχουν το αναμενόμενο πλήρες εύρος κίνησης.
Θα πρέπει να αισθάνονται λεία χωρίς τριβή, λείανση και σημάδια ζημιάς.

7 - Ελέγξτε τη συνολική κατάσταση πτήσης
Στο επάνω μέρος της οθόνης εκκίνησης μετά την είσοδο στην εφαρμογή, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην οθόνη Κατάσταση Σκάφους. Συνήθως αυτή η οθόνη θα επισημαίνει τυχόν σημαντικά προβλήματα με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Κάντε κύλιση σε αυτό το παράθυρο και ελέγξτε για τυχόν μηνύματα σφάλματος.

8 - Βαθμονόμηση IMU
Η μονάδα αδρανειακής μέτρησης, ή IMU, είναι ένα κύκλωμα που είναι ενσωματωμένο στο drone και σταθεροποιεί το αεροσκάφος κατά την πτήση. Η IMU αξιοποιεί δεδομένα που λαμβάνονται από το ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, θερμόμετρο και βαρόμετρο. Το σύστημα αναφέρει τη συγκεκριμένη δύναμη, τη γωνιακή ταχύτητα και τη στάση του drone (που περιλαμβάνει course, pitch,  και roll angles). Ουσιαστικά αυτό επιτρέπει στο drone να παραμένει σταθερό, και επίπεδο κατά τις πτητικές λειτουργίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη βιντεοσκόπηση για να εξασφαλίσετε επίπεδο ορίζοντα και ομαλές πτήσεις. Εάν παρατηρήσετε ένα στραβό gimbal ή περίεργα μοτίβα πτήσης, βαθμονομήστε την IMU για να δείτε αν βελτιώνει την απόδοση!

9 - Βαθμονόμηση πυξίδας
Εάν βρίσκεστε κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα, σε πόλη, κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, κ.λπ., είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να βαθμονομήσετε την πυξίδα. Μην αφήσετε αυτό το σφάλμα να σας αποθαρρύνει. Ρυθμίστε την πυξίδα του drone μέσω της προτροπής βαθμονόμησης για να διασφαλίσετε μια επιτυχημένη βαθμονόμηση. Μπορεί να χρειαστούν 2-3 φορές για να βαθμονομηθεί σωστά η πυξίδα.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ/ΠΤΗΣΗ

1 - Κίνηση Gimbal κατά την πτήση
Πάρτε τον έλεγχο του gimbal ενώ βρίσκεστε εν μέσω πτήσης για να βεβαιωθείτε ότι κινείται και λειτουργεί όπως αναμένεται. Να θυμάστε ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ευαισθησίας και ταχύτητας για να επιτύχετε μια πιο κινηματογραφική κίνηση κατά τη λειτουργία του σκάφους.

2 - Ρύθμιση Gimbal κατά την πτήση
Πετάξτε αρκετά ψηλά για να έχετε μια καθαρή εικόνα του ορίζοντα (εντός των τοπικών νομικών απαιτήσεων ύψους). Εάν ο ορίζοντας είναι στραβός, ρυθμίστε το gimbal ώστε να ταιριάζει πλήρως με τον ορίζοντα. Εάν αυτό λειτουργεί όπως αναμένεται, τότε το gimbal λειτουργεί σωστά. Ενας ¨στραβός "ορίζοντας  δεν πρέπει να σας αποτρέψει από την αγορά του drone εκτός αν δεν διορθώνεται. Εφόσον μπορούν να διορθωθούν οι ρυθμίσεις του gimbal, είναι φυσιολογικό να το κάνετε μερικές φορές ενώ πετάτε για να εξασφαλίσετε έναν απόλυτα ευθύ ορίζοντα. (ή μπορείτε να προσαρμόσετε, να περιστρέψετε, να περικόψετε μετά την επεξεργασία).

3 - Ελέγξτε τη σταθερότητα του Gimbal κατά την πτήση
Παρακολουθήστε τη σταθερότητα του gimbal ενώ το drone πετά στον αέρα. Κάντε μερικές στροφές, περιστροφές, δοκιμάστε να τραβήξετε μια γρήγορη λήψη για να βεβαιωθείτε ότι το gimbal  λειτουργεί όπως αναμένεται. Σχεδιαστικά, το gimbal υποτίθεται ότι εξομαλύνει την κίνηση και εξαλείφει το τρέμουλο. Εάν το gimbal δεν λειτουργεί σωστά, θα είναι πολύ εμφανές στη ροή βίντεο ενώ πετάτε.

4 - Παρατηρήστε την ποιότητα του βίντεο
Δοκιμάστε το drone σε απόσταση και παρακολουθήστε το σήμα μετάδοσης (εικόνα) για σταθερή σύνδεση. Εάν οι δύο κεραίες στο τηλεχειριστήριο φαίνονται κατεστραμμένες, αυτό μπορεί να επηρεάσει την οπτική ποιότητα που εμφανίζεται στο smartphone σας. Σε ανοιχτούς χώρους, μπορείτε να πετάξετε το drone σας σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χάσετε το σήμα. Δοκιμάστε το πετώντας σε απόσταση που νιώθετε άνετα και σας επιτρέπει ο κανονισμός. Σημειώστε, εάν υπάρχουν μαγνητικές παρεμβολές ή εμπόδια γιατί ενδέχεται να έχετε αυξημένη διακοπή σήματος που δεν θα προέκυπτε από ζημιά ή κακή χρήση.

5 - Δοκιμάστε τη λειτουργία "RTH".
Η δοκιμή της λειτουργίας Return to Home (RTH) είναι πολύ σημαντική πριν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο drone. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αυτή η δυνατότητα αποτυγχάνει να λειτουργήσει και αντιμετωπίζετε απώλεια σκάφους (flyaway). To flyaway συμβαίνει όταν η σύνδεση δορυφόρου / GPS καταγράφει το σημείο RTH του drone σε λάθος τοποθεσία. Όταν η μπαταρία εξαντληθεί σε μια αναγκαστική επιστροφή, αντί να επιστρέψει σε εσάς, το drone θα επέστρεφε στο τυχαίο σημείο και θα πετούσε μακριά, η μπαταρία θα τελείωνε και δεν θα το ξαναδείτε ποτέ.
Πριν από την απογείωση, ελέγξτε εάν το σημείο αυτόματης επιστροφής  έχει καταγραφεί στον χάρτη στην ίδια τοποθεσία που βρίσκεστε. Μόλις επιβεβαιωθεί, απογειωθείτε με το drone, πετάξτε σε απόσταση περίπου 60 μέτρα ή περισσότερο και περίπου 40 μέτρα ύψος. Αφήστε το drone να αιωρείται στη θέση του για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ενεργοποιείστε την λειτουργία RTH και περιμένετε να επιστρέψει το drone και να προσγειωθεί αυτόματα  στο σημείο απογείωσης.
Μην αγοράζετε το drone εάν η λειτουργία RTH δεν λειτουργεί σωστά.

7 - Δοκιμή λειτουργίας (Hyperlapse)
Μπείτε στο μενού της εφαρμογής σας και δοκιμάστε μερικές από τις έξυπνες/αυτόματες λειτουργίες. Ορίστε μερικά σημεία στη λειτουργία hyperlapse και πετάξτε το drone μέσα από τη σειρά που ορίσατε για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει στην πορεία του και τραβάει φωτογραφίες στο σωστό διάστημα. Ελέγξτε την κάρτα μνήμης για να δείτε πώς αποθηκεύονται οι φωτογραφίες/βίντεο.

8 - Εναλλαγή μεταξύ της λειτουργίας θέσης, Tripod και Sport
Δοκιμάστε το Sport και το Tripod Mode με εναλλαγή του διακόπτη του χειριστηρίου. Η λειτουργία tripod είναι πολύ αργή κίνηση για να εξασφαλίσει λεπτομερείς σαρωτικές κινηματογραφικές λήψεις, ενώ η λειτουργία Sport ωθεί τα όρια των κινητήρων για να σας δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα. Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι λειτουργίες λειτουργούν σωστά!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Βεβαιωθείτε ότι ο πωλητής ή προηγούμενος κάτοχος του σκάφους έχει αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό του και το σκάφος που δίνει.

Τελικές συμβουλές για τον χρησιμοποιημένο εξοπλισμό Drone

Υπάρχουν τόσα πολλά χαρακτηριστικά, διαστάσεις και τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να ελέγξετε πριν επενδύσετε σε μεταχειρισμένο εξοπλισμό drone.
Ενώ και οι δύο αυτές λίστες μπορεί να μην περιλαμβάνουν τα πάντα, είναι σίγουρα ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Εάν είναι δυνατόν, αγοράστε μεταχειρισμένο εξοπλισμό από κάποιον αξιόπιστο. Φέρτε έναν φίλο μαζί σας εάν συναντάτε έναν άγνωστο προσωπικά. (Προτείνεται να είναι γνώστης με τα drones!)
Το πιο σημαντικό, μείνετε ασφαλείς, μην σας ξεγελάσουν και διασκεδάστε με αυτό το υπέροχο χόμπι !

Μοιραστείτε αυτόν τον οδηγό με τους φίλους σας ή με οποιονδήποτε πιστεύετε ότι μπορεί να τον βρει χρήσιμο.

Πηγή :Internet

Loading