Drone και πυροτεχνήματα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πετάξετε το drone σας με ασφάλεια, νόμιμα και να πάρετε όμορφα πλάνα από πυροτεχνήματα !!!

1) Πετάξτε με ασφάλεια και νόμιμα

Σε όποια περιοχή και αν πετάξετε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λειτουργείτε σύμφωνα με τους κανονισμούς που ορίζονται από την Υ.Π.Α
Μην ξεχνάτε, ότι αν θέλετε να κάνετε λήψεις για επαγγελματική χρήση απαιτείτε και ασφάλιση. Μην ξεχνάτε ότι δεν επιτρέπονται πτήσεις πάνω από συναθροίσεις ατόμων.

2) Μελετήστε την τοποθεσία σας

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να είστε αρκετά μακριά για να τραβήξετε τα πυροτεχνήματα με ασφάλεια ΚΑΙ βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει έναν έλεγχο με το φως της ημέρας στην τοποθεσία πτήσης ΠΡΙΝ σηκωθείτε για να πετάξετε το drone σας!

3) Τι πλάνα ψάχνεις;

Φτιάξτε μια λίστα θεμάτων, ώστε να κάνετε τον σωστό προγραμματισμό και να εντοπίσετε τις θέσεις σας ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ! Σκεφτείτε μερικά πράγματα.

Πόσο ψηλά θα πάνε τα πυροτεχνήματα;
Τα τυπικά πυροτεχνήματα  θα φτάνουν περίπου τα 100 πόδια. Τα εμπορικά πυροτεχνήματα, όπως αυτά σε μια επίδειξη πυροτεχνημάτων, θα μπορούσαν να φτάσουν μεταξύ 500 και 1000’…

Πόσο μακριά θα εξαπλωθούν;
Μιλήστε με τον διοργανωτή! Μην ξεχνάτε, το νόμιμο μέγιστο στο οποίο μπορείτε να φτάσετε με το drone σας είναι 400’ (120 μέτρα) Άρα ίσως να μην μπορείτε να φτάσετε νόμιμα στο επίπεδο  των πυροτεχνημάτων !

3) Ρυθμίσεις Drone
Πιθανότατα θα πετάτε με GPS, αλλά υπάρχουν μερικά πρόσθετα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη…
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε τα LED στο μπροστινό μέρος του drone σας, αν είναι δυνατόν, ώστε να μην λαμβάνετε καμία περίεργη λάμψη στην κάτω πλευρά που μπορεί να καταστρέψει τη λήψη. Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε  τις νομικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ασφάλειας πτήσης νύχτας για να μπορείτε να βλέπετε σωστά το drone σας

Απενεργοποιήστε τυχόν αισθητήρες αποφυγής – πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν ούτως ή άλλως στο σκοτάδι – αλλά, μπορεί να αντιδράσουν περίεργα όταν βλέπουν εκρήξεις και να καταστρέψουν τις λήψεις σας χωρίς λόγο.

4) Μείνετε ζεστοί και μην πετάτε εάν ο καιρός είναι κακός!
Πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά γενικά, κάνει αρκετό κρύο την εποχή της πρωτοχρονιάς  όταν δύει ο ήλιος… Προσθέστε σε αυτό, το να στέκεστε ακίνητος έξω για περίπου μία ώρα μπορεί να γίνει μάλλον δυσάρεστο… Επομένως, φορέστε κατάλληλα ρούχα και φροντίστε  έναν τρόπο να κρατάτε ζεστές τις μπαταρίες των drone σας.

5) Ρυθμίσεις κάμερας… Ίσως το πιο σημαντικό μέρος…
Εάν έχετε την ευκαιρία εκ των προτέρων, τότε σας συνιστούμε να βγάλετε το drone σας σε μια οθόνη ΠΡΙΝ από αυτήν που θέλετε να τραβήξετε. Αφαιρέστε τους έλικες και δοκιμάστε διαφορετικές ρυθμίσεις στο έδαφος, για να δείτε τι θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς όταν πρόκειται για την ώρα των πυροτεχνημάτων ! Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό για όλους, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μια χρήσιμη λίστα ρυθμίσεων που θα σας προσφέρουν μια καλή αρχή !

– Χρησιμοποιήστε χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου. Πρέπει να μεταφέρετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως στον αισθητήρα της κάμερας, επομένως βάλτε την κάμερα σε χειροκίνητη λειτουργία και ρυθμίστε το κλείστρο στο 1/50 του δευτερολέπτου ως μέγιστο.

– Ρυθμίστε τον ρυθμό καρέ του πλάνα σας στα 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) ή, εάν πρόκειται για αργή κίνηση, τα 96 + καρέ ανά δευτερόλεπτο λειτουργούν καλά… Λάβετε υπόψη ότι ίσως αξίζει να το κόψετε στα μισά του αλλαγή μεταξύ των ρυθμών καρέ… Κανείς δεν βρίσκει ενδιαφέροντα 10 λεπτά αργής κίνησης και η εναλλαγή μεταξύ των τύπων πλάνας θα σας επιτρέψει να παίξετε με κάτι, στην επεξεργασία για να κάνετε τα πράγματα λίγο πιο «ενδιαφέροντα».

– Εάν μπορείτε να ελέγξετε χειροκίνητα το διάφραγμα στην κάμερα του drone σας, τότε ανοίξτε το όσο πιο ευρύ μπορείτε για να αφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

– Το χρώμα και η φωτεινότητα των πυροτεχνημάτων μπορεί να μπερδέψει τον αισθητήρα της κάμερας του drone σας. Για να αποτρέψετε αλλαγές στην ισορροπία λευκού, ρυθμίστε την ισορροπία λευκού σε χειροκίνητη και κλειδώστε τη στη ρύθμιση φωτός της ημέρας. Αυτό είναι που προτείνεται, αλλά μπορεί να θέλετε να το προσαρμόσετε εάν θέλετε μια συγκεκριμένη εμφάνιση ή αίσθηση.

– Ρυθμίστε την εστίαση σε χειροκίνητη και εστίαση στο άπειρο. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι η φωτογραφική σας μηχανή να αναζητά εστίαση καθώς τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται… Οπότε, ρυθμίστε την εστίαση στο χειροκίνητο στο έδαφος και, στη συνέχεια, εστιάστε την κάμερά σας. Ένα κόλπο που χρησιμοποιούμε για να το κάνουμε αυτό στο σκοτάδι είναι να εστιάσουμε σε μια πηγή φωτός όπως ένα φως του δρόμου σε απόσταση… Ή, βάλτε κάποιον να σταθεί περίπου 50-100 μέτρα μακριά και να σας ρίξει έναν πυρσό και μετά εστιάστε σε αυτό.

– Ορίστε το ISO σας! Ένας τρόπος για να βελτιώσετε τις λήψεις που μπορείτε να κάνετε στο σκοτάδι είναι να αυξήσετε την ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Συνήθως ανεβάζουμε το ISO για να το πετύχουμε αυτό, Αλλά αξίζει να έχετε κατά νου ότι καθώς αυξάνετε το ISO, θα δημιουργήσετε επίσης περισσότερο “θόρυβο” στον αισθητήρα. Επομένως, υπάρχει μια ισορροπία που πρέπει να υπάρχει εδώ.

Συνιστούμε μια ρύθμιση γύρω στο 1600 ως μια καλή ισορροπία μεταξύ του θορύβου και της ευαισθησίας του αισθητήρα αλλά, θα πρέπει να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για το drone σας και πάλι, συνιστούμε να δοκιμάσετε διαφορετικές ρυθμίσεις και να αποφασίσετε τι θα χρησιμοποιήσετε πριν την μεγάλη νύχτα.

Γιατί να μην βγείτε στον κήπο απόψε μετά το δείπνο, μόλις δύσει ο ήλιος και να δείτε πώς φαίνεται το σκοτεινό βίντεο στο drone σας σε διάφορες ρυθμίσεις ISO;

-Σκεφτείτε επιτέλους να τραβήξετε σε επίπεδο προφίλ! Ναι, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια διόρθωση χρώματος στο post-production ως μέρος της επεξεργασίας… (Και αν αυτό σας τρομάζει, τότε απλώς ρυθμίστε το προφίλ χρώματος σε ζωντανό και αφήστε το να κάνει τη δουλειά του!) αλλά, αν τραβήξτε σε μια ρύθμιση όπως το D-Log σε ένα drone DJI, αυτό θα σας επιτρέψει να συλλάβετε τα περισσότερα δυνατά δεδομένα από τον αισθητήρα και θα σας επιτρέψει να επεξεργαστείτε το υλικό και να το κάνετε να φαίνεται όπως θέλετε, αντί να αποδεχτείτε απλώς αυτό που ο κατασκευασττής πιστεύει ότι θα πρέπει να μοιάζει για εσάς!

Πάνω απ ‘όλα, μην ξεχάσετε να πετάξετε με ασφάλεια, τραβήξτε όμορφα πλάνα και μην ξεχάσετε να ντυθείτε ζεστά!  🙂

Loading